Skillnaden mellan närproducerad och ekologisk mat

Emellanåt kan lokalt producerade varor marknadsföras som ”nästan ekologiska”, men ekologiska livsmedel är inte detsamma som närproducerad mat. Hcsm_Organic_food_sales_surge_to_hit_almost__2bn_in_UK_f285c30af9ur närproducerat de skånska potatisarna än säljs kan de faktiskt vara besprutade med olika kemiska bekämpningsmedel och rest ett varv till Holland eller Italien där de förpackats för att säljas på auktion till övriga Europa. Därifrån kan de köpas upp av en partihandlare i Lund som sedan säljer potatisarna som närproducerade. Som konsument skall man hålla utkik efter märken som EU-ekologiskt eller KRAV. Det betyder att potatisen aldrig besprutats och är garanterat ekologisk.

Det kan vara svårt att lista ut varifrån produkterna kommer enbart genom att se på livsmedlets namn. Många internationella företag döper sina varor med ord som ”lant-” eller ”gårds-” för att kunderna skall associera till småskalig och lokal produktion. Råvarorna produceras visserligen i lantbruk, men de kommer i regel från gigantiska jordbruk eller har förädlats i massiva fabriker någonstans i världen. Genom att granska förpackningarna kan man som konsument dock avgöra hur närproducerad och ekologisk maten faktiskt är. Livsmedel som färska grönsaker, honung, ägg och nötkött är alltid ursprungsmärkta. Man får även information om fångstzon eller ursprung för skaldjur och fisk. Produkter som bör undvikas är den så kallade ”färdiga maten” eftersom ursprunget för exempel köttet i köttbullar inte behöver anges.

Vill man som kund äta god, ren och rättvis skall man välja färskvaror som är KRAV-godkända. De varor som fått denna stämpel är ekologiska och information om ursprungsland kan hittas antingen på själva produkten eller på producentens hemsida. Det i särklass bästa alternativet om man vill bevara den lokala matkulturen är dock att köpa direkt från producenten. Genom att besöka exempelvis en gårdsbutik i området får man garanterat tag på de färskaste och godaste råvarorna, samtidigt som man stöder den ”riktiga” närproducerade marknaden. Känner man inte till någon lokal aktör finns kontaktuppgifter på bland annat kommunernas hemsidor eller privata webbplatser.