Integrera Slow Food i vardagen

Att börja leva enligt Slow Food kan kännas svårt. Genom att göra relativt enkla förändringar kan konceptet integreras i vardagen. På en arbetsplats kan man till exempel börja med att byta ut kaffet. Även om man inte har möjlighet att köpa svSlowFood2enska kaffebönor kan man stöda ekologiskt odlat kaffe som finns listat hos Slow Food International. Ett annat smidigt tips som inspirerar på arbetsplatser är matlådorna. Genom att själv laga lunchen på underbara närproducerade varor tas garanterat samtalsämnet upp i kafferummet. Om man vill kan man även fotografera matlådan och lägga upp den på sina sociala medier där man berättar vilka produkter man använt. Budskapet kommer sprida sig som en löpeld, vilket är Slow Foods främsta mål.

När det kommer till butiker och restauranger kan man påverka utbudet genom att skapa en diskussion bland personalen som arbetar på stället. Gästernas önskemål och behov är trots allt det som står i fokus. Om exempelvis tio personer frågar efter ekologiskt närproducerade varor under en vecka kommer det nästan kännas som en folkstorm. Förutom att fråga efter denna sortens varor skall man naturligtvis köpa produkter från orten så långt det är möjligt. Om landskapet har en Slow Food-rörelse kan man bli medlem och även tipsa andra om verksamheten. Exempel på landskap med egna aktiva organisationer är Skåne, Stockholm och Lappland.

I det egna hemmet är det lättast att introducera Slow Food genom att byta ut de varor man använder. Istället för att köpa exempelvis sallad från Spanien kan man välja mellan färska varianter som odlats lokalt. De flesta butiker erbjuder ett sådant alternativ, men man kan även köpa dem billigt i en gårdsbutik eller på marknader. Ett annat matnyttigt tips är att undvika recept med exotiska ingredienser. Man kan självfallet utgå från ett invecklat recept, men rekommenderas att man byter ut de ovanliga varorna till något som odlats i närheten.