Hur Slow Food kom till Sverige

Italienaren Carlo Petrini grundadedownload år 1987 föreningen Slow Food tillsammans med erkända personer som Staino, Francesco Guccini, Folco Portinari och författaren Dario Fo. Portinari är historiker till yrket och det var han som först myntade rörelsens ledord Rättvist, Rent och Gott. Sverige hakade snabbt på den briljanta idén och var först med att grunda ett Slow Food-säte ut
anför Italiens gränser. Vänskapen med italienarna började egentligen redan år 1974 då Dario Fo befann sig i staden Bra. Carlo Barsotti var god vän med Dario Fo och hade flyttat från Italien till Sverige för att sprida sina alster. När Carlo var på ett av sina besök i Bra träffade han tillsammans med Dario Fo grundaren till Slow Food; Carlo Petrini.

Petrini började i sin tur samarbeta med en kulturförening år 1982 med syfte att sprida kunskap om Langhe-distriktets mat- och vinkultur. Kulturföreningen gick under namnet A.R.C.I och representerades av paret Barsotti på den svenska marknaden. Även om A.R.C.I inte hade tänkt ha några aktiviteter i Stockholm höll Barsotti en lyckad presskonferens på en restaurang. Under presskonferensen bjöds deltagarna på en Slow Food-lunch med viner från just Langhe-distriktet.

Konceptet gjorde succé i Sverige och när Slow Food-rörelsen blev ett fenomen undertecknade man genast manifestet för Slow Food International år 1989. Rörelsen har med andra ord funnits i landet från och med att det grundades. Sedan dess har flertalet landskap startat egna lokala grupper som förespråkar organisationen. Tillsammans arbetar man för att bevara de unika matkulturerna som faktiskt finns i Sverige. Förutom att sprida information om ämnet till allmänheten ordnar man olika spännande evenemang. Dessa kan exempelvis utgöras av besök till småodlare, tillställningar där man får möjlighet att bekanta sig med lokala råvaror eller lekfulla föreläsningar för barn om sinnen. Målet är att den svenska gastronomins ekologiska och kulinariska värde skall bevaras såväl nationellt som internationellt.