Slow Food är en globalt känd rörelse där man lyfter fram världens olika unika matkulturer. De tre ledorden som står i fokus är rättvist, rent och gott. Med ordet ”rättvist” vill man belysa att bra mat är en mänsklig rättighet även om man lever med en stramare budget. Samtidigt uppmärksammar man att de som producerar maten skall behandlas rättvist och ha bra arbetsvillkor. Ordet ”rent” däremot syftar på att den mat vi äter inte skall innehålla några gifter och att produktionen inte skadar miljön i onödan. Slutligen menar man med ordet ”gott” att maten självfallet skall vara god och att människor skall få njuta av den. I dagens moderna samhälle har många glömt bort dessa ledord och ser istället maten som ett snabbt sätt att få näring.

På ett internationellt plan arbetar Slow Food-organisationen för bevarandet av lokala matkulturer, ekologisk produktion och utveckling av jordbruk där varken människor som brukar den eller själva jorden, utarmas. Till Sverige kom rörelsen under 1991 och idag finns flertalet olika mindre Slow Food-aktörer runt om i landet. Den här webbsidan fokuserar främst på hur rörelsen fungerar i Skåne, men innehåller även intressant information om såväl ekologisk som närproducerad mat. Skåne har nämligen en väldigt rik matkultur som upprätthålls av små uppfödare och odlare. För att nämna exempel erbjuder landskapets spännande gastronomi på honung, sparris, tryffel, kanin, lamm, kyckling, örter, bröd och choklad. Med Slow Food-rörelsens grundidé i åtanke vill man stödja småproducenterna, men även sprida kunskap till allmänheten om fördelarna med närproducerad ren mat.